Harlinger Belang maakt zich zorgen over de privacy en veiligheid van Harlinger kinderen die momenteel jeugdhulp krijgen. Onlangs berichtte de NOS dat de uitwisseling van informatie tussen instanties veelal niet via veilige kanalen plaatsvindt. De raadsfractie wil weten of dit ook voor de gemeente Harlingen geldt en heeft daarom schriftelijke vragen aan het college gesteld.
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In de korte periode daaraan voorafgaand, is er door gemeenten veel aan gedaan om deze taak van de rijksoverheid op tijd uit te kunnen voeren. Het is goed denkbaar dat de nadruk daarbij met name is gelegd op het kunnen uitvoeren van deze taak en de wijze waarop dit wordt gedaan onderbelicht is.
De NOS stelde in haar berichtgeving dat de privacy en veiligheid van kinderen in de jeugdzorg in het geding was. Op basis van ervaringen van de Raad van de Kinderbescherming en ICT-bedrijf Gembox concludeerde zij, dat privacygevoelige informatie van kwetsbare kinderen vaak onveilig tussen instanties wordt gedeeld. Het speciaal hiervoor gebouwde beveiligd berichtensysteem CORV, wordt in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt.
Aangezien de gemeente verantwoordelijk is voor de jeugdhulp en het bovendien wettelijk verplicht is om informatie uit te wisselen via CORV, wil Harlinger Belang van het college weten hoe de gemeente hiermee omgaat. Daarnaast willen we weten of de privacy en veiligheid van de Harlinger kinderen die jeugdhulp krijgen, voldoende is gewaarborgd.
Lees hier de schriftelijke vragen van de raadsfractie.